Beleidsplan 2020 – 2025
Op weg naar zelfredzaamheid en verduurzaming
INTRODUCTIE BELEIDSPLAN 2020 -2025
Onze doelstellingen zijn het stimuleren van persoonlijke en zakelijke ecologische ontwikkeling in met name zelfredzaamheid, veerkracht, duurzaamheid, milieuvriendelijke handel waarmee met het delen van de “winst” in alle opzichten voor eenieder mogelijk maakt.
“Wees Groen!” is onze motto
OVERZICHT GEGEVENS STICHTING
Post- en vestigingsadres: Stuifweg 68, 1794HC Oosterend, Texel, Noord-Holland, Nederland
Registratienummer Kamer van koophandel: 861648006
Registratienummer Belastingdienst: 861648006B01
BTW-nummer: NL861648006B01
IBAN: NL02 INGB 0006 7464 31
Contactpersoon: dhr. M.M.A. Marlin (bestuurslid)
Telefoon: +31 85 004 1137
Website: www.marlinyard.org
Email: info@marlinyard.org | marlinyard@gmail.com
Projecten:
Vicky’s Keys | Vrijwilligers Centrum op St. Maarten |
HoomStreet | Workshop “Bouw Je Eigen Container Huis” |
The Keys UPQ | Development 1st Eco Neighbourhood: The Keys Market, Eco Housing and Agriculture in The Keys |
Morrekt Tuun’t Noorden | CSA (markttuin) op Texel |
$€NG | Groepsverband Sparen App |
INLEIDING
Als ambassadeur van het ‘Eco Leefstijl’ is dit ons speerpunt om daar waar het kan in de sociale samenleving mensen meer zelfvoorzienend te maken, ook het bewuster maken en aanpakken van milieu- en sociale problemen.
Onze filosofie is 4 x R waarvoor staat “Reuse, Reduce, Recycle & Repurpose”, vrijelijk vertaald is dit “opnieuw gebruiken, verminderen, recyclen en modificeren tot een ander gebruiksdoel”. In het kader van de 4 x R zetten we onze expertise in op het gebied van Landbouw, Eco Huisvesting en Duurzaam Ondernemen voor iedereen omdat we de verbanden tussen het ondernemen en de sociale samenleving als een geheel zien.
Stichting Marlin Yard is er voor personen in de Koninkrijk der Nederlanden, een breed publiek dat niet wil kijken en of afwachten, maar doen!
Voor u ligt het beleidsplan van Stichting Marlin Yard, opgericht op 18 september 2020 door een initiatief van dhr. Cee Marlin. Stichting Marlin Yard is er om de betrokkenheid van de burgers te versterken in de samenleving waarbij haar projecten een middel zijn. Deze projecten gaan over wederzijds begrip, het aansporen tot een dialoog en het uitvoeren wat er afgesproken is.
Dit plan geeft inzicht in:
- Missie, visie en doelstellingen van de stichting
- Werkzaamheden (activiteiten) van de stichting
- Het functioneren van het bestuur
- Financiën
- De manier waarop de Stichting geld werft
- Het beheer van vermogen van de stichting
- De besteding van het vermogen van de stichting
In de aankomende periode blijft Stichting Marlin Yard nieuwe projecten ontwikkelen, maar richt Stichting Marlin Yard zich ook meer in het verder uitrollen van de bestaande projecten. Het project “EEN DUURZAME LANDBOUWECONOMIE OP SINT MAARTEN OPBOUWEN” dient daarbij als voorbeeld. Doel is om een nog breder, groter publiek te bereiken met het bestaande materiaal. Binnen de thematiek van het project wordt perspectief geboden en wordt het “bereik” aangesproken. Uitdagingen zijn het zoeken van sponsoren, donaties, giften, regionale bekendheid, netwerken die noodzakelijk zijn om deze activiteiten te verwezenlijken volgens de doelstellingen van de Stichting en het project. Hiervoor is doorzettingsvermogen, inzet en een duidelijk helder doel nodig. Het bestuur maakt met dit beleidsplan duidelijk hoe het naar de toekomst kijkt en welke maatregelen het wil nemen om Stichting Marlin Yard regionale, nationale en internationale bekendheid te geven. Doel is dat de Stichting, in samenwerking met derden, zelfredzaamheid en verduurzaming inzake sociaal-maatschappelijke thema’s toepast en uitvoert. Het bestuur staat positief tegenover initiatieven en mensen die dezelfde doelen nastreven. Tevens biedt Stichting Marlin Yard begeleiding bij het realiseren van zelfredzaamheid en verduurzaming.
MISSIE & VISIE
Stichting Marlin Yard staat voor verduurzaming, het waarborgen van een ecologisch leefstijl en hierbij te assisteren waardoor de ecologisch voetafdruk verkleind wordt. Daarnaast heeft Marlin Yard de wens en het doel bij te dragen aan de wederopbouw van natuurramp getroffen gebieden met name in het Koninkrijk der Nederlanden. Wij helpen mensen in nood waarbij de verduurzaamde levensstijl geïmplementeerd kan worden. Ons missie is het stimuleren en mensen leren zelfredzaamheid in het dagelijkse leven toe te passen. Daarnaast is het versterken van menselijke veerkracht in natuurramp getroffen gebieden ons doel. Door onze activiteiten helpen we voorkomen en of het verzachten van menselijke leed. Onze bijzondere aandacht gaat uit naar mensen die het meest kwetsbaar zijn, mensen van wie de leefsituatie erbarmelijk is, mensen die nauwelijks en of geen toegang hebben tot gezonde voedsel, zonder onze hulp niet of slecht zouden overleven en zonder hulpverlening de gezondheid in gevaar zou komen.
Stichting Marlin Yard vindt het belangrijk de dogma’s zelfredzaamheid en verduurzaming van maatschappelijk belang zijn. Dit zorgt voor sociale verbinding, creativiteit en verbetering van de kwaliteit in het leven. Daarin spelen het telen van biologisch en gezond voedsel en/of woongenot prominente rollen die zorgen voor nieuwe methodieken in het toepassen van duurzame oplossingen.
De stichting merkte dat in de Koninkrijk der Nederlanden, met name in Caribisch Nederland niet voldoende duurzame opties geboden worden voor het realiseren van zelfredzame en duurzame oplossingen, zeker in de orkaan-gevoelige gebieden terwijl daar bij de publiek behoefte aan is. Stichting Marlin Yard wil aan die behoefte voldoen en stimuleert samenwerkingen tussen internationale bedrijven en burgers met verschillende achtergronden waardoor het initiatief nemen en nieuwe inzichten worden verworven hetgeen het (verdere) zelfredzaamheidswerk van deze burgers beïnvloedt. Stichting Marlin Yard ziet in deze personen mogelijkheden en kansen voor verdere ontplooiing in het zelfvoorzienend te leven, wonen en werken. Vaak hebben initiatiefnemers zelf al eigen ideeën over hoe ze hun toekomst vorm willen geven, maar ontbreekt het hen aan duurzaamheid, efficiënt, effectief en of zakelijk inzicht. Stichting Marlin Yard neemt op projectbasis graag deze rol op zich, maar houdt voor ogen dat de burgers uiteindelijk zelfstandig deze taken kan uitvoeren. Deze stichting biedt hun de kans om plannen te realiseren mits deze goed zijn onderbouwd en verantwoord zijn in het bereiken van haar doelen en dat van de stichting. Bij dit alles is er een – niet-te-missen- rol weggelegd voor een groep mensen, namelijk onze vrijwilligers en donateurs. Wij waarderen hun vertrouwen en inzet bijzonder. Stichting Marlin Yard onderstreept de eigen inbreng van initiatiefnemers, projectpartners en het bedrijfsleven. Het creëert niet alleen direct draagvlak voor het project, maar ook een gelijkwaardig samenwerkingsverband.
Bovenal wil de stichting daarmee een duidelijk signaal afgeven naar de financiële ondersteuners van het project: Stichting Marlin Yard heeft geen winstoogmerk. Het sociaal-maatschappelijk belang van de projecten staat voorop. Stichting Marlin Yard werkt op projectbasis en kent dus geen structurele subsidie of andere financiële vorm. Voor ieder project dient fondsengelden te worden opgehaald en sponsoren worden aangetrokken, die passend zijn bij de doelstellingen van het project.
Deze doelstellingen zijn vastgelegd in een notariële akte, die de Governance Code Verduurzaming onderschrijft. De stichting is bij de Kamer van Koophandel geregistreerd onder nummer 861648006. De actuele informatie over de stichting en haar bestuur is bij de Kamer van Koophandel bekend.
DOELSTELLING
De stichting richt zich op alle inwoners in de Koninkrijk der Nederlanden met name Nederland, Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint-Eustatius en Sint-Maarten.
Stichting Marlin Yard heeft ten doel:
- Verduurzaming toe te passen, het waarborgen van een ecologisch leefstijl en assisteren waardoor de ecologisch voetafdruk verkleind wordt.
- Bij te dragen aan de wederopbouw van natuurramp getroffen gebieden. Het helpen van mensen in nood waarbij de verduurzaamde levensstijl geïmplementeerd kan worden.
- Het stimuleren van mensen, en mensen leren zelfredzaamheid in het dagelijkse leven toe te passen.
- Het versterken van menselijke veerkracht in natuurramp getroffen gebieden.
- Het voorkomen en of verzachten van menselijk leed.
- Aandacht geven aan mensen die het meest kwetsbaar zijn, mensen van wie de leefsituatie erbarmelijk is, mensen die nauwelijks en of geen toegang hebben tot gezond voedsel, zonder onze hulp niet of slecht zouden overleven en zonder hulpverlening de gezondheid in gevaar zou komen.
- Het helpen bouwen en mensen te leren bouwen van ecologisch verantwoorde woningen die orkaan-, aardbeving-, en vuurbestendig zijn.
- Het opzetten van efficiënte en effectieve landbouw, – tuinier activiteiten.
- Het stimuleren van duurzaam ondernemen zodat er winstdeling mogelijkheden (Crowd Profit Sharing) gecreëerd worden bij gemeenschappen onderling.
WERKZAAMHEDEN
De recente projecten van Stichting Marlin Yard zijn positief ontvangen door publiek en in de media. De afgelopen jaren heeft Stichting Marlin Yard voornamelijk projecten gerealiseerd op Texel (Workshops Bouw Je Eigen Container Huis – HoomStreet) en op Sint-Maarten (Vrijwilligerscentrum & Eco Hostel). Vanuit de meeste projecten ontstaan nieuwe dwarsverbanden die nieuwe projecten voortbrengen. Zo heeft n.a.v. recente initiatieven ertoe geleid dat de overheid van Sint Maarten op het aanbod van de Stichting is ingegaan voor het realiseren van landbouw initiatieven en het realiseren van Eco Woningen. Projectpartners dienen zich aan om deze projecten te verwezenlijken.
Recente voorbeelden van projecten zijn:
- Vicky’s Keys Volunteer Centre & Hostel
- The Keys Market – locale markt locatie
- Agriculture in The Keys – volkstuinen en gemeenschapslandbouw
- Eco Housing
Een overzicht van alle projecten die de stichting gestart heeft en of verwezenlijkt heeft vindt u op www.marlinyard.org
Stichting Marlin Yard blijft nieuwe projecten ontwikkelen zoals $€NG een roterend spaarsysteem app beter bekend als ROSCA – Rotating Savings and Credit Association voor inwoners op Aruba, Bonaire, Curacao, Saba, Sint-Eustatius en Sint-Maarten. Met dit project ontwikkelt Stichting Marlin Yard voor het eerst een digitaal “zelfhulp spaar app” binnen het Koninkrijk der Nederlanden en boort daarmee een nieuwe doelgroep aan. We blijven streven naar vernieuwing in vorm en inhoud binnen de kaders waar Stichting Marlin Yard voor staat. Het blijven ontwikkelen waarbij zelfredzaamheid de hoofdrol speelt en waar partijen elkaar ontmoeten en versterken is waarnaar we blijven streven. Die ruimte wilt Stichting Marlin Yard volledig benutten om de publiekservaring en mogelijkheden te optimaliseren.
Naast nieuw werk wordt het realiseren van een “Eco Wijk” op Sint-Maarten de komende jaren uitgerold dat als voorbeeld zal dienen voor Sint-Maarten, het Koninkrijk der Nederlanden, het Caribische Gebied en de rest van de wereld. Dit is voor Stichting Marlin Yard een belangrijke activiteit voor de komende 5 – 10 jaren.
STICHTINGSBESTUUR
Omdat Stichting Marlin Yard recent is opgericht per 18 september 2020, heeft het momenteel een eenmansbestuur die voorlopig alle bestuurstaken uitvoert. De stichting werkt met tact en tijd aan het samenstellen van een Raad van Toezicht, aan het werven en selecteren van andere bestuursleden en een directeur die een aantal taken uit ondersteuning en in opdracht van het bestuur zal uitvoeren. Het bestuur werkt op vrijwillige basis en ontvangt een onkostenvergoeding. De raad van bestuur wordt gevormd door de directeur-bestuurder en voorzitter dhr. Cee Marlin
Ondanks de recente geboorte van de stichting, is er een ruime kennis aanwezig door de ervaren bestuurslid. Daarnaast wordt de kennis ook opgezocht. Het is fijn om te merken dat veel befaamde organisaties aansluiting zoeken bij de projecten van Stichting Marlin Yard om hun expertise te delen. Alleen door samenwerking kan een plan naar een hoger niveau getild worden om in haar doelstellingen te slagen.
FINANCIËN
Om de doelen van Stichting Marlin Yard te realiseren is geld nodig. Vandaar dat per project een kapitaal geworven wordt. Deze gelden worden alleen ingezet om de kosten te betalen die bij het betreffende project samenhangen. Het zijn gelden vanuit:
• sponsoren uit bedrijfsleven;
• particulieren (zoals bij de verkoop van entreeticket voor ’n benefieten evenement).
Stichting Marlin Yard heeft daarnaast ook jaarlijkse kosten om de stichting draaiende te kunnen houden. Globaal overzicht van de jaarlijkse basiskosten van de stichting (incl. BTW):
Premie bestuursaansprakelijkheidsverzekering: | € 363,00 |
Premie bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering: | € 551,76 |
Premie rechtsbijstandsverzekering: | € 503,88 |
Hosting website: | € 147,19 |
Bankrekeningkosten: | € 165,50 |
Administratiekosten boekhouder: | € 350,00 |
Drukwerk: | € 50,00 |
Verzendkosten: | € 50,00 |
TOTAAL: | € 2181,33 |
Het startkapitaal is voorgeschoten in de vorm van een persoonlijke, particuliere lening. Hierin zijn o.a. de notariskosten voor het opstellen van de statuten en de inschrijving bij de Kamer van Koophandel meegenomen.
Om de jaarlijkse terugkerende basiskosten te betalen en het startkapitaal terug te betalen gaat het bestuur opzoek naar sponsoren. Dat zullen particulieren donaties zijn, maar ook een gift uit het bedrijfsleven. Momenteel onderzoekt het bestuur ook de mogelijkheden om via crowdfunding aan dit kapitaal te kunnen komen.
Een ANBI-status voor de stichting is daarvoor wenselijk. Een ANBI-status vergroot de kansen op het binnenhalen van gelden vanwege de mogelijkheden die een ANBI-status biedt voor de gever. De werving van geld voor de basiskosten gebeurt nu op een kleinschalige maar effectieve, directe manier zoals tijdens contacten met relaties, zowel privé als zakelijk. Zo kan het publiek een extra gift achterlaten na het bezoeken van onze projecten. Als de ANBI-status wordt toegekend kunnen grotere, actievere stappen genomen worden naar bestaande contacten met donateurs en organisaties zoals samenwerkingspartners op projectbasis. Dit zal gebeuren middels een nog op te zetten PR-plan dat op zowel korter als op langer termijneffect heeft. Het bestuur streeft naar een duurzaam effect met haar relaties die de stichting in haar sociaal-maatschappelijk werk financieel ondersteunen. Wij benadrukken daarbij dat de stichting geen winstoogmerk heeft en daarom afhankelijk is van bijdragen bij anderen.
Om de basiskosten van de stichting te betalen werkt Stichting Marlin Yard met:
- Donaties: eenrichtingsverkeer. Geld geven aan een goed doel geeft een goed gevoel.
- Giften: eenrichtingsverkeer. Geld geven aan een goed doel geeft een goed gevoel.
Stichting Marlin Yard kiest bewust voor het niet aanspreken op een structurele subsidie (bijvoorbeeld van een overheidsinstelling) om de onafhankelijkheid in haar kerntaken en basis te waarborgen. Het totale vermogen van de stichting zal worden gevormd door:
- opbrengsten van de door de stichting georganiseerde activiteiten;
- subsidies op projectbasis en donaties;
- schenkingen en erfstellingen;
- alle andere baten.
BEHEER EN BESTEDING VERMOGEN
Stichting Marlin Yard is verplicht een administratie te voeren. Een verplichting die voor het bestuur vanzelfsprekendheid is. Uit deze administratie blijkt de in- en uitgaven, gedefinieerd per project, per kostensoort.
Voor ieder project wordt een begroting gemaakt met een dekkingsplan voordat gestart wordt met fondsenwerving. Aan de hand van de binnengehaalde inkomsten en een eventueel aangepast kostenplan beslist het bestuur of het project uiteindelijk doorgang krijgt. Mocht blijken dat kwaliteit en/of het project niet kostendekkend zal zijn, zal het bestuur nooit toestemming geven om het project uit te voeren. In dat geval zullen reeds gestorte bedragen die geëigend waren voor dat project in het geheel worden teruggestort van de gever.
Aan het einde van het boekjaar wordt door de penningmeester de boeken afgesloten samen met de gerespecteerd accountantsbureau NBC op Texel. De jaarstukken worden opgesteld bestaande uit, de winst- en verliesrekening, de jaarrekening, de balans, een staat van baten en lasten over het betreffende boekjaar. Het bestuur beoordeelt en controleert de stukken en keurt de stukken goed middels een ondertekening. Na de goedkeuring wordt een overzicht hiervan gepubliceerd op de website.
Als blijkt dat Stichting Marlin Yard haar doelen heeft bereikt dan kan de stichting worden opgeheven. Zij is dan verplicht aan te geven aan welk doel, dat een algemeen belang dient, het batig saldo wordt besteed. Het doel wordt door het bestuur bepaald.
INTERNE COMMUNICATIE
In de statuten is beschreven dat minimaal één keer per jaar een bestuursvergadering plaats vindt. Echter in de praktijk is de frequentie hiervan hoger. De inrichting van het bestuur en de hoeveelheid en impact van de projecten vragen om meer overleg, zowel tussen bestuursleden en directeur als met projectleiders en 3e partijen. Verwacht wordt dat minimaal drie keer een bestuursvergadering plaats vindt. Daarnaast wordt telefonisch, via mail, via video conferencen en via een dropbox met de betrokken partijen gecommuniceerd.
EXTERNE COMMUNICATIE
Ieder jaar zal Stichting Marlin Yard haar doelgroep op de hoogte houden van de ondernomen activiteiten/projecten via:
- een financieel jaarverslag
- een kort inhoudelijk jaarverslag
- nieuwsbrieven/email/e-flyer
- social media (linkedIn, facebook, instagram, twitter)
Het financiële jaarverslag geeft de prestatie van de stichting in het betreffende jaar weer. Deze prestaties zijn uitgedrukt in cijfers. Het inhoudelijk jaarverslag en de nieuwsbrief vertellen kort en bondig over de activiteiten die zijn uitgevoerd in dat jaar en hoe die activiteiten zijn verlopen. Daarnaast vindt per project een financiële en inhoudelijke eindverantwoording plaats naar alle betrokkenen waaronder de financiële ondersteuners.
PLAN VAN AANPAK 2020 – 2025 (O.V.B.)
2020
- Start Stichting Marlin Yard
- Netwerken
- Fondsenwerving
2021
- Verdere inrichting stichting met oprichting Raad van Bestuur
- Financiële en inhoudelijke eindverantwoording gerealiseerde projecten 2020
- Afsluiten boekjaar 2020
- Jaarverslag Stichting Marlin Yard 2020
- Externe communicatie over 2020
- ANBI status aanvraag
2022
- Heropening Vrijwilliger Center Vicky’s Keys Sint Maarten
2023
- Start project Landbouw – Volkstuinen Sint Maarten
- Start project Landbouw – In ere herstellen van Oude Plantage Bessengaard Sint Maarten
- Start project Landbouw – CSA (Community Supported Agriculture) Sint Maarten en Texel
2024
- Start project Eco Wijk – 1ste bouwronde van de 1ste 2 x Eco Woningen Sint Maarten
- Start project Eco Wijk – 1ste 4 x Eco Bedrijfsunits op The Keys Market Sint Maarten
2025
- Vervolg uitbreiding CSA Sint Maarten
- Vervolg project Eco Wijk – bouwen van Eco Woningen Sint Maarten
- Vervolg project Eco Wijk – bouwen van Eco Bedrijfsunits op The Keys Market Sint Maarten
Alle projecten hebben een apart projectplan dat zowel op verduurzaming, ecologisch verantwoorde en productioneel niveau haar plan van aanpak beschrijft. Daarin is ook een stappenplan, de begroting en het dekkingsplan opgenomen.
SLOTWOORD
Stichting Marlin Yard wil met haar projecten de nieuwsgierigheid naar zelfredzaamheid bij participanten (opnieuw) aanboren. Die nieuwsgierigheid vormt een belangrijke drijfveer om onze creatieve en verduurzamingskwaliteiten aan te spreken. Zonder zelfredzaamheid kunnen we elkaar nooit helpen. Het is maatschappelijk verantwoord dat de sterksten de zwakkeren helpen zodat kwaliteit van het leven gewaarborgd wordt.
Bijvoorbeeld het samen opzetten van volkstuinen op Sint-Maarten is een ingang naar een duurzame landbouweconomie om hongersnood te voorkomen. Of het creëren van The Keys Market zodat lokale ondernemers meedoen aan de circulaire economie.
“It’s a simple way of supporting each other” is een van onze slogans.
Graag horen wij van u bij één van onze projecten.